Wielkanoc jest najważniejszym i najstarszym świętem dla chrześcijan. Wierni przygotowują się do radosnego celebrowania pamiątki Zmartwychwstania Pańskiego w czasie Wielkiego Postu, który jest okresem pokuty i refleksji. Zwieńczeniem przygotowań i oczekiwania jest śniadanie wielkanocne, które jest symbolem odrodzenia, a także okazją do spotkań. Również nasza społeczność warsztatowa zasiadła przy wielkanocnym stole w restauracji „Porto” 10.04.2025r., zapraszając do swojego grona wielu gości: Księdza Dziekana – Andrzeja Rutkowskiego, Starostę Powiatu Gostynińskiego p. Andrzeja Krzewickiego, Skarbnik Powiatu Gostynińskiego p. Elżbieta Kijek, Zastępcę Burmistrza Miasta Gostynina p. Annę Wilińską, Wójt Gminy Gostynin p. Renatę Kędzierską, Prezes Stowarzyszenia Pomocy dla Osób Niepełnosprawnych im. św. Brata Alberta i jednocześnie Dyrektor Powiatowego Środowiskowego Domu Samopomocy w Gostyninie p. Monikę Kuźnicką, Wiceprezesa Stowarzyszenia Pomocy dla Osób Niepełnosprawnych im. św. Brata Alberta p. Romana Buchalskiego, Sekretarza Stowarzyszenia Pomocy dla Osób Niepełnosprawnych im. św. Brata Alberta p. Krzysztofa Romanowskiego, Dyrektora Powiatowego Centrum Pomocy Rodzinie p. Barbarę Budner, Dyrektora Poradni Psychologiczno – Pedagogicznej p. Weronikę Pokropińską, Dyrektora Miejskiej Biblioteki Publicznej im. Jakuba z Gostynina p. Kamillę Ostrowską, Dyrektora Powiatowego Urzędu Pracy w Gostyninie p. Elżbietę Tyszkiewicz, Przewodniczącą Powiatowego Zespołu do spraw Orzekania o Stopniu Niepełnosprawności p. Anetę Nowicką, Kierownika Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej p. Renatę Zagórską, wieloletniego przyjaciela Warsztatu –p. Stanisława Augustyniaka.
Śniadanie Wielkanocne to przede wszystkim dzielenie się jajkiem, które jest symbolem zwycięstwa nad śmiercią. Kierownik WTZ złożył wszystkim życzenia, a nasza uczestniczka Małgosia odczytała swój świąteczny wiersz. Gdy ksiądz proboszcz Andrzej Rutkowski pobłogosławił pokarmy, mogliśmy przystąpić do degustacji potraw. Na stole wielkanocnym nie zabrakło zupy chrzanowej, białej kiełbasy, sałatki jarzynowej, jajek faszerowanych i pysznych ciast. Pracownia gastronomiczna przygotowała smaczny pasztet oraz wędliny zrobione w naszej warsztatowej wędzarni.
Cieszymy się ze wspólnie spędzonego czasu w miłej i rodzinnej atmosferze. Dziękujemy wszystkim zaangażowanym w pomoc i realizację naszego wielkanocnego spotkania, a przede wszystkim gościom za obecność i świąteczne życzenia.